Muszlim Utazó

helyek, utak, emberek

Madáretető sírkövek
avagy temetkezési szokások Szarajevóban

Szarajevóban a sírok szabadon állnak a házak között és a mecsetek körül. De vajon miért van az egyiknek ilyen különös, homorú vájata a tetején?

Sok sírkő még az ottomán időszakból származik, név sincsen rajtuk, nem lehet tudni, kik nyugszanak alatta. Más sírok pedig újak - az ostrom idején, 1992-95 között pedig egész hegyoldalak teltek meg a jellegzetes bosnyák fejfa alakú kövekkel. Ez a kő nagyon réginek tűnik, valószínűleg a 16-17. századból származik. Az elhunyt végakarata szerint olyan formájú sírkövet kapott, aminek a mélyedése összegyűjti az esővizet a szomjas madarak számára.

img-20191204-wa0029.jpg

Idegenvezetőnk, Amir magyarázata szerint a muszlim hívő halála után is tud szadakát (adományt) adni. Ha valakinek ilyen sírköve van, akkor még a sírban is gyűjtögeti a jótettekért járó jutalmat, ami jól jöhet neki az utolsó ítéletkor. A szadaka azonban elsősorban anyagi természetű, pénz- vagy ételadományt jelent, a bosnyákok a jócselekedetet - mint ez is - inkább szevapnak nevezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://muszlimutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr8115349022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huleaks4 2019.12.14. 15:06:07

Ez is egy komoly blog.

Lénárd Anna · muszlimutazo.blog.hu 2019.12.15. 10:09:58

@huleaks4: változó.... vannak komolyabb, nagyobb cikkek, vannak pici érdekességek.. ez a poszt utóbbi kategória, csak nagyobbat ígérő címmel került ki az index címoldalra, de arról nem én tehetek. Nézd meg a Gázi Huszrev bég ajándéka cikket pl, az több dologról szól...

Utolsó kommentek

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása