Muszlim Utazó

helyek, utak, emberek

Simán meghalhatsz alkoholtól, ha egy kortyot nem iszol, akkor is
és mit tehetünk, ha ezt el akarjuk kerülni

Igen, az, hogy nem iszol, még nem oldja meg a problémát. Ez első pillantásra meglepő lehet, de csak nézz körbe, és már sorolhatod is az eseteket. A legtriviálisabb, hogy elüt egy ittas vezető, akit életedben nem láttál, de hirtelen ő lesz az oka, hogy maradandó károsodást szenvedsz. Valójában még ennél közelebbi és mélyebb lehet kapcsolatod az alkohollal akkor, ha esetleg a szüleid, házastársad, gyerekeid, barátaid isznak. 

Hány ember nőtt fel úgy, hogy állandóan a szülei veszekedését hallgatta? Aztán valahogy ő maga sosem alapított családot... Hogyan lehet elfelejteni, kitörölni a bevésődött rossz mintát, vagy megszabadulni a félelemtől, hogy esetleg én is azt fogom csinálni a gyerekeimmel, amit a szüleim velem? Az alkoholista szülő már megszületése előtt gallyra tudja vágni a gyereke jövőjét. Ma Magyarországon minden századik csecsemő születik magzati alkhohol szindrómával, és évente 200 olyan baba jön a világra, akinek súlyos rendellenessége van pusztán azért, mert az édesanyja rendszeresen ivott a terhesség alatt.

Persze az is előfordulhat, hogy felnőtt korunkban kerülünk alkoholistával egy fedél alá. Például összeházasodunk eggyel. Sokan azt gondolják, hogy a nők szenvednek többet az alkoholista férjtől, valójában azonban nők képesek legalább annyit inni, bár sokkal diszkrétebben.

Ha pedig valaki olyan szerencsés, hogy nincs a családjában alkoholista, azzal is könnyen előfordulhat, hogy a főnöke nem őt lépteti elő, hanem az ivócimboráját. Fontos munkahelyi kérdések is előkerülhetnek esti bulin és a hétvégi partikon a tárgyalóterem helyett. És ha nem vagyunk ott, és nem kezdünk el időben együtt inni a munkatársakkal, előfordulhat, hogy hétfő reggel már csak a kész döntésekkel szembesülünk.

És akkor ott vannak az egyéb lehetőségek. Inni remekül lehet az építkezéseken, az üzemi konyhán, a szórakozóhelyeken, parkokban és gyakorlatilag bárhol. Az ittas ember nemcsak gázolni tud, de képes gyalogosan az autód elé esni is. Tud téglát a fejedre ejteni, fontos vegyi anyagokat összecserélni, rossz terméket eladni, vagy akár végzetes hibát ejteni egy híd tervezésekor. Sőt, a részeg ember remekül be tud sétálni a bíróságra, az általános iskolába és az egyetemre, a műtőbe vagy akár a tőzsdére is. Leghatékonyabban persze akkor tud működni, ha rögtön a parlamentben ül le az egyik székre.

A problémát pedig az sem feltétlenül oldja meg, ha valaki élete bizonyos pontján felhagy az ivással. Hány olyan ismerősünk van, aki ma már ugyan absztinens, de a fiatalkori bulizások miatt elhalt agysejtei nem regenerálódtak, és emiatt paranoid reakciói vannak, bizalmatlan, nem működik együtt, esetleg depressziós vagy agresszív. Első pillantásra hihetetlennek tűnik, valójában a legjobb barátunk is simán tud károkat okozni az életünkben pusztán azzal, hogy húsz évvel ezelőtt jó sokat ivott. 

thomas-picauly-kztcdfhjvkq-unsplash.jpg

Miért érdekes mindez a magyar muszlimoknak itt és ma? Azért, mert ma a legtöbb tudós, akire hallgatunk, nem olyan országban nőtt fel, ahol az alkoholizmus népbetegség, ezért tanításaikban nagyjából megelégszenek azzal, hogy ne igyunk, mert az tilos. És ez így is van. Azonban az absztinencia szükséges, de nem elégséges a boldogsághoz. Hogy az alkohol ne okozzon kárt az életünkben, nem elég, ha mi nem nyúlunk hozzá. Az is szükséges, hogy a környezetünk ne igyon. Hogy pontosan kik? Hát valójában bárki, akivel kapcsolatba kerülhetünk. Bizony, nem gondoltuk volna, hogy ez a törekvés is egyfajta közösségformáló erő: megszabadulni az alkoholtól. Ráadásul egyfajta érdekközösség ez muszlimok és nem muszlimok között.

Az iszlámot gyakorlóknak ismerős lehet az a kép, mikor muszlimok a mecset ebédlőjében üldögélve evés előtt elmélyülten olvasgatják a termékek összetevőit tartalmazó listát, van-e benne esetleg alkohol. Ha valaki lelkiismeretesen gyakorolja a vallását, a reggeli pálinkázás, a napközbeni borozás és az esti sörözés felszámolása után hamar tiltólistára kerül a sörben pácolt csirke és a konyakosmeggy is. A vallásos aggályosságnak meg egészen különleges szintje, mikor a hívő azon kezd aggódni, hogy az elfogyasztott kenyér kovásza vajon mennyire volt erjedt. Én nem mondom, hogy mindez nem szükséges. Lehet arra törekedni, hogy az utolsó alkoholmolekulát is száműzzük az életünkből, és ez igen dicséretes. Ennek ellenére a realitás szintjén számolni kell azzal, hogy már a mecsetből kilépve halálra gázolhat egy ittas vezető, mikor éppen szabályosan áthaladunk a zöld lámpánál.

Kell ezzel kapcsolatban tennünk valamit? Nincs ilyen kötelezettségünk, de mindenképpen hasznos, ha beszélgetünk a kérdésről azzal, aki hagyja magát. Ha kezdeményezzük, hogy legyen a gyerekünk iskolájában alkoholizmussal kapcsolatos oktatás. Ha körülnézünk a munkahelyünkön, kit érdekel a téma. Meglepően sokan érintettek ugyanis, akik azt gondolják, nem lehet vagy nem tudnak semmit tenni ismerőseik vagy családtagjaik ügyében. Ennek az oka pedig elsősorban az, hogy Magyarországon egyáltalán nem létezik az üggyel kapcsolatos társadalmi párbeszéd, megelőző kampány, felvilágosító anyagok. Ezért sokan úgy vélik, hogy maga a betegség sem létezik, és igen kevesen gondolják azt, hogy őket személyesen érinti.

Pedig a kelet-európai országokban élők a világelsők között isznak. És bár pontos statisztikák nincsenek, de vannak olyan feltételezések, hogy akkor is minden harmadik ember életét súlyosan befolyásolja mifelénk az alkohol, ha ő maga egy cseppet sem iszik. Elhinni ezt nem szoktuk, mert nehéz elképzelni, mi lett volna, ha. Én sem gondoltam bele sokáig, mi lett volna, ha az egyik közeli családtagom néha józan. És az ő fia. És tulajdonképpen két nagy szerelmem is volt, akikhez azért nem mentem hozzá, mert ittak. És volt egy barátnőm, aki teljesen érthetetlen módon támadt nekem üzleti ügyben nem olyan régen. És mi lett volna, ha az egyetemi tanárom nem iszik? Meg lehet-e oldani a teljes izolálódást az összes ilyen élethelyzettől, vagy csak úgy, ha mindenkit pici buborékba teszünk, mint manapság, a koronavírus idején?

Igen, az alkoholizmusnak van egyfajta fertőző jellege azzal, ahogyan terjed. Ahogy olyan ember életére is hat, akinek látszólag semmi köze hozzá. Ezt a jelenséget passzív alkoholizmusnak nevezzük, a passzív dohányzáshoz hasonlóan azokat érinti, akiknek a környezete függő. A passzív alkoholizmussal kapcsolatban csak mintegy tíz éve indult szakmai és társadalmi párbeszéd. Mikor az orvosi egyetemre jártam, a boncasztalnál szembesültem azzal, hogy minden harmadik ember zsugormájban halt meg. Ennek ellenére szóba sem került, hogy a passzív alkoholizmusnak szinte mindenki potenciális áldozata.  

artem-labunsky-wld1vbhame8-unsplash_1.jpg

És mi ezzel kapcsolatban a teendő? Tulajdonképpen semmi, de ha elég sokszor belegondolunk, talán eljutunk odáig, hogy a teljes izoláció nem old meg bizonyos társadalmi kérdéseket. Muszlimok között gyakori az egyszerű elzárkózás attól a világtól, amit nem tartanak elég tisztának, élhetőnek. Ha azonban megértjük, hogy ez a világ utánunk jöhet, akkor mégiscsak érdemes megfontolni, ne tegyük-e inkább proaktív módon élhetővé azt a puszta elzárkózás helyett. 

Ma Magyarországon minimális esély van arra, hogy a közeljövőben bármiféle felvilágosító kampány vagy társadalmi párbeszéd induljon azzal a betegséggel kapcsolatban, ami a halálozások egyik vezető oka. Eleve kevés olyan társadalmi csoport van, amiígy vagy úgy egyáltalán szembesül a probléma súlyosságával. Ilyenek elsősorban az alkoholisták hozzátartozói vagy az orvostársadalom. De úgy tűnik, hogy még az utóbbiban sem alakul ki tudatos program a megelőzés érdekében. Tulajdonképpen az egyetlen közösség ma Magyarországon, ami bizonyos morális tartással, tudatosan áll ellent az alkohol hatásának, az a muszlimok közössége. Az egyetlen kiegészítés, amit érdemes megtenni a tanításaikkal kapcsoaltban, az a passzív alkoholizmus jelenségének az ismertetése. És ezzel kapcsolatban feltenni azt a kérdést, hogy meg lehet-e vívni az alkohol elleni harcot a csipszes zacskó elmélyült forgatásával a mecsetben, vagy vannak-e más módszerek is az életünk alkoholmentesebbé tételére: a beszélgetés, az ismeretek gyűjtése és továbbadása, és elsősorban a több törődés szomszédjainkkal, ismerőseinkkel és barátainkkal.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muszlimutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr5115604730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása