Muszlim Utazó

helyek, utak, emberek

Rasszista ENSZ-graffitik a népirtás idejéből

A Srebrenica-kiállítás legmegdöbbentőbb kiállított tárgyai azok a fotók, amik a rendfenntartó holland ENSZ-katonák helyszínen hagyott graffitijeiről készültek.

A Szarajevó óvárosában nyílt Galerija11/07/95 annak a napnak állít emléket, amikor szerb katonai erők több mint 8000 bosnyák muszlim civil férfit és fiút gyilkoltak meg Srebrenica falujában. 

Srebrenica egy kicsi kelet-boszniai falu az ENSZ által kijelölt úgynevezett safe zone része volt, aminek a területén a tragédia előestéjén már mintegy 40000 bosnyák keresett menedéket. Nagy részük a több éve ostrom alatt álló Szarajevóból és környékéről menekültek ide. Az ENSZ-bázisról azonban - ahol az egyre feszültebb helyzet miatt katonai támadástól tartottak - elhajtották őket. Itt a mintegy 400 holland katonából álló DUTCHBAT állomásozott, akik azt a parancsot kapták, hogy ne lőjenek, hacsak őket nem lövik. Mikor Ratko Mladić, a Boszniai Szerb Hadsereg főparancsnoka megszállta a területet, a holland csapatok szó nélkül távoztak hátrahagyva azokat, akiknek a védelmére kirendelték őket, és ezzel gyakorlatilag ellenállás nélkül engedték át a terepet a szabad gyilkolásra. 

Mladić parancsot adott a civil menekülő tömegek bekerítésére, majd a nők és férfiak különválasztására, katonái pedig 1995. július 11-én a fegyvertelen muszlim férfiakat és kisfiúkat tömegsírokba lőtték. Ez volt a 2. világháború óta Európa történetének legvéresebb atrocitása. A sírok és a bűntett helyszínének feltárása mind a mai napig tart. Ezeket a graffitiket pedig az elhagyott katonai bázison találták:

img_20191116_150045_1.jpg

A hátrahagyott rajzok és feliratok ékesen beszélnek arról, valójában milyen érzelmekkel viseltettek a holland katonák azok iránt, akiknek a védelmére kirendelték őket. A múzeumban kiállított néhány kép mellett még számos gyűlölködő, szexista és sok más módon megdöbbentő dokumentumot lehet találni a Vice tudósításában itt, illetve Giacomo Cosua olasz fotóművész "Bongiorno Bosnia" című kiállításának anyagában.

A holland kormány végül 2002-ben ismerte el, hogy "többet is tehetett volna" a vérengzések elkerülése érdekében, és a tanulságokat levonva lemondott. A következő holland kormány azonban kitüntette az akciókban részt vevő veteránokat. A hágai nemzetközi bíróság végül 2017-ben mondta ki a holland békefenntartó katonák bűnrészességét a srebrenicai népirtásban.

img_20191116_150045.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://muszlimutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr8815350382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lénárd Anna · muszlimutazo.blog.hu 2019.12.17. 21:23:40

Aleksandar Hemon „A népirtások védelmezőinek Bob Dylanje” címmel írt cikket a New York Timesba. Hemon bosnyák-amerikai író, számtalan neves angol nyelvű lap rendszeres szerzője.

„Ez a döntés hűen tükrözi azt, amit az ENSZ békefenntartóitól és tisztségviselőitől láttam a srebrenicai mészárlás idején. Az ENSZ tolmácsaként dolgoztam, amikor az általuk kijelölt srebrenicai »biztonsági zóna« szerb kezekbe került 1995 májusában. (...) Amikor a szerbek elkezdték különválasztani a férfiakat a családjaiktól, az ENSZ munkatársai és a holland békefenntartói úgy gondolták, hogy ez így helyes, mert ellenőrizni kell, »ki követett el háborús bűnöket«. Emlékszem hogy hangosan és világosan megmondtam nekik, hogy »mindet meg fogják ölni!«, de csak félretoltak és meg sem hallottak. Néhány nappal később néztem a tévében az ENSZ sajtótájékoztatóját, amin néhány holland tiszt és katona egy újságíró kérdésére a deportálással kapcsolatban azt mondta, hogy »ezek az emberek el akarnak menni, a szerbek csak segítenek a buszokkal«.

444.hu/2019/12/10/ket-bosnyak-velemeny-peter-handke-irodalmi-nobeljerol

Utolsó kommentek

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása