Muszlim Utazó

helyek, utak, emberek

Melyik a legiszlámabb ország?
Hossein Askari és az Islamicity Indices

Nem feltétlenül az az ország él leginkább az iszlám szerint, aminek sok muszlim polgára van, sőt....

world_muslim_population_map.png

2018-ban Új-Zéland végzett az első helyen, legalábbis abban a felmérésben, amit hosszú évek óta Hossein Askari és csapata vezet az Egyesület Államok-beli George Washington egyetemen. A politológusokból és közgazdászokból álló kutatócsapat több mint egy évtizede követi és pontozza a világ országainak gazdasági állapotát, jogrendszerét, politikai berendezkedését és nemzetközi kapcsolatait aszerint, hogy mennyire valósítják meg az iszlám alapelvei. Az értékelést végeredményét pedig - azaz a választ arra a kérdésre, melyik a "legiszlámabb" ország -, minden évben közzéteszik.

hossein_askari_speaker_1.jpg

Ez az az Islamocity Indices program, amit Hossein Askari  indította útjára 2007-ben. Askari, a George Washington egyetem iráni születésű professzora. Egyetemi karrierje mellett a szaúdi gazdasági minisztérium különleges tanácsadójaként is dolgozott, illetve tagja volt a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsának. 1990-91-ben Irán és Szaúd-Arábia diplomáciai kapcsolatainak helyreállítása érdekében mediált. 1992-ben pedig a kuwaiti emír kérte fel, hogy közbenjárjon Irán és az országa között.

Maga az Islamocity Indices célja, hogy az úgynevezett muszlim országok békés reformját segítse hatékony intézmények felállításával. A program mögött álló alapítvány népszerűsítő videókban ismerteti a program célját, és  azt, hogy miért valósítják meg ezeket a célokat könnyebben a nyugati országok. A projektet kiadványok és előadások sorozata kíséri, valamint két megjelent kötet is (Islamocity Indices: the Seed for changes, 2015) és (Reformation and Development in the Muslim World: Islamicity Indices as Benchmark, 2017).

A kutatás lényegében azt számszerűsíti, hogy egyes közösségek hogyan valósítják meg az iszlám értékeit a környezetükben gyakran függetlenül attól, hogy ezek a közösségek muszlim többségűek-e vagy nem. Askari érvelése szerint az iszlám alapvető tanításait már közvetlenül Mohamed próféta halála után eltérítették és kisajátították politikusok és uralkodók a saját céljaikra, akik a hatalomhoz lojális vallástudósokat juttattak tanító poziícióba. A jelen korban pedig ezek az úgynevezett muszlim uralkodók egyben gyakran külföldi hatalmak játékszerévé is válnak. Ezért a muszlimok gyakran eltorzítva ismerik meg a vallást, mechanikusan alkalmazzák a tanításokat és az öt pillért. Gyakran anélkül élik meg az iszlámot, hogy valóban megértenék a tanítások lényegét.

Az Islamocity Indices eredményei szerint olyan országok mint Új-Zéland, Írország vagy a skandináv országok jobban képviselik az iszlám alapvető értékeit mint sok muszlim többségű ország. Általában elmondható, hogy az európai országok jobb helyezést érnek el a skálán, sőt, a legjobb helyezést elérő Egyesült Arab Emírségek is csupán a 45. helyet érte el tavaly. Őket követi Albánia, Malájzia és Qatar a 46-48. helyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://muszlimutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr5915322252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása