Muszlim Utazó

helyek, utak, emberek

Mit együnk a makacs házban?

Hát, bureket mindenképpen, bár jó tudni, hogy a bosnyákok csak akkor hívják így, ha hússal van töltve, bármi más kerül bele - legyen az spenót vagy sütőtök - az már burek nem lehet.

burek-1.jpg

A középkori bosnyák fast foodról később írok bővebben, most azonban koncentráljunk arra, mi is az a makacs ház - azaz Inat Kuca. Azt tudjuk, hogy a bosnyák ember híres a keményfejűségéről. Na, de egy ház? Szarajevóban ilyen is akad, bizony.

Kevesen tudják, hogy a Miljacka folyó jobb partján álló épület tulajdonképpen gazdája makacsságának köszönhetően sétált át a folyó egyik oldaláról a másikra. A történet egészen az Osztrák-Magyar Monarchia virágkoráig nyúlik vissza, mikor is nagyszabású beruházásokkal fejlesztették a bosnyák fővárost világszínvonalú kereskedelmi és közigazgatási központtá. Ekkor épült a Postahivatal, a csodálatos Nemzeti Múzeum és a Jogi Kar. A Városháza építésékor azonban meggyűlt a baj az öreg Belderijával. A város vezetősége nagyszabású tervet készített, olyan épületet akartak létrehozni, aminek mindenki a dicsőségére jár, és ezért több házat leromboltak a folyó jobb partján, hogy méltó helyet készítsenek a jövendő építészeti csodának. Belderija azonban makacsul ragaszkodott a magáéhoz, és nem volt hajlandó megszabadulni szeretett otthonától

inat-kuca-2.jpg

Végül a makacs öregember egy zacskónyi aranypénz fejében beleegyezett abba, hogy a házát tégláról téglára lebontsák, átszállítsák a folyó túlsó partjára, és ott újra felépítsék. Az épület eredeti és mai helyét - azaz a Városházát és a Makacs Házat - a Seher-Cehaja híd köti össze egymással, ami Szarajevő legelső kőhídja, és a 16. század elején épült mint korának egyik építészeti bravúrja.

A Makacs Házat 1997-ben  étteremmé alakították át, itt ettem megérkezésemkor a legfinomabb vacsorát, mégpedig nem mást mint klebét, azaz hússal töltött tésztát. Mindenkinek ajánlom.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muszlimutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr2815321824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása