Muszlim Utazó

helyek, utak, emberek

Egy katolikus pap üdvözlete, aki a muszlimokkal böjtöl ramadán idején

​Patrick McInerney katolikus pap, aki a Keresztény-Muszlim Kapcsolatok Columban Centerének igazgatója Ausztráliában. A következő videóban ő üzen a muszlimoknak:

​A képen dr. Ibrahim Abu Mohamed látható, Ausztrália nagymuftija dr. Patrik McInerney társaságában

Muszlim nővéreimnek és fivéreimnek,
رمضان كريم
Ramadan Kareem!

Keresztényként nővéreimnek és fivéreimnek szólítalak titeket. Követem Ferenc pápát és Sheikh Tayyebet, akik együtt írták az Emberi Testvériség Dokumentumában (ezt majd posztolom később): "A hit arra vezeti a hívőt, hogy a másikban fivérét és nővérét lássa, akiről gondoskodik és akit szeret".

A nevem Patrick McInerney. Katolikus pap vagyok, a Keresztény-Muszlim Kapcsolatok Columban Centerének igazgatója Ausztráliából.

Ebben az évben Ramadán nem olyan lesz, mint máskor. Nem lesznek közösségi imák a mecsetben és nem lesznek a mecset ebédlőjében iftárkor összejövetelek. Még otthon sem lehet nagy családi iftárt tartani. Csak a szűkebb családdal tudtok együtt imádkozni és iftározni. Nem lesznek közösségi tarawih imák éjszaka. És Ramadán végén nem lesz közös ima és ünneplés Eid alkalmából. Ez valóban nagyon különös élmény lesz számotokra.


Ezt tudom keresztényként, mivel hasonló megszorítások közepette ünnepeltük nemrég a mi legnagyobb ünnepünket, Húsvétot. Közösségi szertartás és ünneplés nélkül, minden csak az otthon intimitásában történt. A szertartásokat élő közvetítésben néztük, és csak Zoomon vagy Skype-on találkoztunk vagy köszöntöttük egymást.

Muszlim nővéreim és fivéreim, habár fizikailag messze leszünk egymástól az elkövetkezendő hetekben a saját otthonunk elszigeteltségében, szeretnélek biztosítani Titeket, hogy nem vagytok egyedül. Muszlimként az ummához tartoztok, tehát összeköt Titeket a közös hit, az iszlám pillérei és közösségi lelkülete.

De velünk is össze vagytok kötve, hívőkkel - az Istenben való közös hitünk által. És mindannyiunkkal - az emberiség közösségében. Osztjuk az aggódásotokat a koronavírus járány idején, ahogy Ti is osztjátok a miénket. Közös az a törés, amit a járvány az életünkbe hozott - Köszönöm az ételt és az ellátást, amit a kiszolgáltatottaknak hoztatok, és azoknak, akik egyedül vannak és szükséget szenvednek ezekben a nehéz időkben - És együtt imádkozunk és reménykedünk, hogy hamarosan ez mind véget ér in sha Allah. Hiszen Isten néz minket, védelmet ad, gyógyulást és könyörületet.

Hogy kifejezem a hozzátok tartozásomat, íme, a fogadalmam:

- Minden nap Veletek böjtölök Ramadán ideje alatt
- Minden nap Veletek imádkozom Ramadán ideje alatt
- Minden nap ugyanakkkor török böjtöt meghrebkor, mint Ti Ramadán ideje alatt
- És minden este ugyanakkkor veszek ifthart magamhoz, mint Ti Ramadán ideje alatt

Ilyen módon habár fizikailag elszigetelten élünk egymástól, közösségileg és elsősorban lelkileg össze vagyunk kötve - erősebben mint valaha!

A mindenható Isten áldásáért imádkozom rátok, a családotokra és közösségetekre Ramadán áldott hónapjában.

A böjtölésetek fizikai fegyelmezettségében, a szívetek lelki elkötelezettségébe, és az adakozásotok nagylelkűségében találjatok kegyelemre és elfogadásra Isten szemében. Ámen.


A bejegyzés trackback címe:

https://muszlimutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr7315642258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása