Muszlim Utazó

helyek, utak, emberek

A Hét Testvér Mecset és a Szent Antal Templom
avagy tornyok a hóban

A Szarajevóba egyre nagyobb számban érkező közel-keleti turisták igencsak elcsodálkoznak, hogy errefelé a mecseteket nem mindig homok borítja, de néha hó is. Ennél már csak az lehet sokak számára érdekesebb, hogy a városban mindenütt egymás közvetlen közelségében állnak a minaretek, illetve a templomok és a zsinagógák tornyai.

img-20191203-wa0000.jpg

Fotó: Amir Telibecsirovics

Ez a fotó a csodálatos Hét Testvér Mecsetet (bosnyákul Seddam Brace Dzami) minaretjét mutatja a hó alatt, háttérben a Padovai Szent Antal templom tornyával. 

De ki volt a hét testvér? Nem vérségi kötelékről van szó. A mecset közvetlen közelében hét muszlim, egyesek szerint hét szúfi dervis testvér sírját fedezhetjük fel, akik nem egy időben hunytak el. A legenda szerint olyan bűnökért végeztek ki őket valamikor a 17. században, amiket el sem követtek. Ráadásul nem is egy időben. Hogy mik voltak pontosan ezek a bűnök, arról többféle legenda kering. Az egyik szerint kettejüket pénzlopással vádolták ártatlanul, négy kapitányt pedig azért végeztek ki 1697-ben, mert nem jelezték időben Savoyai Jenő hadseregének érkezését.

Maga a mecset egyébként 1538-ban épült és hivatalosan Cakadzi hadzsi Szulejmán nevét viseli. Magát a síremléket pedig (türbét) Szulejmán Szkopljak pasa építtette 1805-ben a már ott lévő sírok köré - egy, a mecsethez kapcsolódó hét ablaknyílással rendelkező épületet, amiben a sír őrzőjének is jutott egy kis szoba. A sírokat felkeresni, és az ablakokon adományokat (szadakát), elsősorban pénzérméket  bedobálni helyi szokás.

Egy másik szarajevói hiedelem, hogy ima után a mecsetet elhagyva érdemes odafigyelni, mit beszélnek körülöttünk az emberek. Az első elkapott szavak a megoldást jelenthetik a problémánkra, amivel kapcsolatban fohászkodtunk. Az pedig már végképp babonaszámba megy, de sokan ügyelnek rá, hogy másik úton térjenek haza a mecsetből, ne onnan, ahonnan érkeztek.

20150626132757.jpg

 Fotó: az ismeretlen turista

A mecset mellett közvetlenül pedig Szarajevó legrégebbi jelenleg is álló katolikus templomának, a Szent Antal templomnak a tornyát láthatjuk. A jelenlegi épületet az a Josip Vancas tervezte, akit a blog olvasói már ismerhetnek. Itt korábban két imahely is állt. Az épület elődjét 1853-ban húzták fel, akkor a helyi katolikusoknak már másfél évszázada nem volt saját temploma a városban. Az utolsót, a Szűz Mária templomot 1697-ben felégette Savoyai Jenő herceg, mikor elfoglalta Szarajevót.

saint_anthony_of_padua_s_church_in_sarajevo.jpg

Fotó: Wikipédia

Az első Szent Antal templom aztán egy hatalmas tűzvészben leégett 1879-ben, és az utódját - mivel a közösség igencsak szegény volt - fából és vályogtéglából, kis méretben tudták csak újraépíteni. Végül is 1912-ben, a Monarchia fénykorában tettek akkora befolyásra szert a kisebbségben itt élő katolikusok, hogy ezt a szerény épületet lebontsák, és a város első számú építésze tervezze meg számukra a jelenlegi gyönyörű imahelyet neogótikus stílusban.

A bejegyzés trackback címe:

https://muszlimutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr2315347088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása