Muszlim Utazó

helyek, utak, emberek

Portré: dr. Ingrid Mattson
(1963- )

Muszlim vallási vezető, az iszlám tudományok professzora és vallásközi aktivista. Az Észak-Amerikai Iszlám Társaság (ISNA) elnöke volt két terminuson keresztül. Ő lett az első női és az első revert elnök. A New York Times 2010-ben Így beszélt róla: "talán ő a legismertebb amerikai muszlim nő".

im-600x450.jpg

1963-ban született a kanadai Ontarióban, hétgyermekes katolikus családban. A Waterloo egyetemen tanult filozófiát és művészeteket, majd ösztöndíjasként Párizsba került, ahol nyugat-afrikai szunni muszlimokkal ismerkedett meg, és így került először kapcsolatba az iszlámmal. Hazatérve 1987-ben vette fel a vallást.
1999-ben védte meg a PhD-jét a Chicagói Egyetemen keleti nyelvek és kultúra szakterületen. Kutatási területe a keresztény-muszlim kapcsolatok. Majd Connecticutban dolgozott az iszlám tudományok professzoraként. Számos muszlim közösség vezetője volt. Az ISNA alelnökeként majd elnökeként folyamatosan konzultált a mindenkori amerikai kormánnyal elsősorban a szélsőségességről, a muszlimok katonai szolgálatáról és a muszlimok emberi jogainak védelméről. A CIA elnöke Barack Obama elnöksége alatt nyílt előadásban köszönte meg a munkásságát.
Aktivitásának fókuszában a vallásközi párbeszéd áll. Számos keresztény múlttal rendelkező intézményben tanított iszlám tudományokat és muszlim-keresztény kapcsolatokat. Az ISNA elnökeként megalakította a vallásközi kapcsolatok irodáját Washingtonban. Zsidó vallási vezetőkkel is tárgyalt, és többször lépett fel közösen a Dalai Lámával.
Kiáll amellett, hogy a nők nagyobb szerepet kapjanak a közéletben és a vallási vezetésben is. Felemeli a szavát az ellen, hogy kormányok beleszóljanak a nők öltözködésébe akár a fejkendő betiltásával, akár kötelezővé tételével. A "Békés Családok" aktivista csoporttal a muszlim közösségekben elkövetett családi erőszak ellen harcol, különösen az ellen, hogy mindezt a Korán tanításaival magyarázzák.
Különösen sokat emeli fel a szavát az iszlám fundamentalizmus ellen. Szeptember 11-e után az amerikai muszlimok felelősségéről publikált cikkében elítéli az öngyillkos merénylőket, a Talibánt, és mindazokat, akik a Koránnal igazolják a bűntetteiket. Több közszereplést vállalt, ahol arról beszélt, hogy az iszlámmal nem összeegyeztethető az erőszak.
A második kiadást megérő könyvét (The Story of The Qur'an: its history and place in Muslim Life) 2012-ben beválasztották a Building Bridges programba.

A bejegyzés trackback címe:

https://muszlimutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr2015316042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása