Muszlim Utazó

helyek, utak, emberek

Az első nő, aki biciklivel zarándokolt Mekkába
Sara Haba 53 napig tekert a sivatagon keresztül

Sara Haba Tunéziából indult útnak, és 53 napig tartott az utazása, amit mindvégig dokumentált. Ő lett a világon az első nő, aki kerékpáron érkezett meg a muszlimok zarándoklatának színhelyére. Utazásának részletei a közösségi médiában osztotta meg, elsősorban Instagram-oldalán #cyclingtomakkah hashtaggel ellátva.

sara-haba-first-woman-reach-makkah.jpg

A szudáni és az egyiptomi sivatagon utazott keresztül, ahol saját beszámolója szerint gyakran túlságosan félt ahhoz, hogy megálljon és szünetet tartson a tekerésben. Nem volt teljesen egyedül, mert már utazása közben elterjedt a híre a közösségi médiában, és így többen csatlakoztak hozzá rövidebb szakaszokra. Utazása 16. napján például Port Sudanba érkezve találkozott egy másik nővel, aki 200 kilométert utazott, csak azért, hogy őt láthassa. Az is előfordult, hogy az út mentén dinnyével és datolyával várták, hogy felfrissüljön. Az Instagram-oldalát ezrek követték, és rengeteg üzenetet kapott az interneten keresztül, többen kérték arra is, hogy imádkozzon és könyörögjön értük Mekkában. Sara a kerékpárját Merzougának nevezte el, ami Nyugat-Arábiában annyit tesz: kegyelem áldása

sara-haba.jpg

Mivel egyedül utazott, akkor sem volt mellette senki, amikor a kerékpárja elromlott, így egyedül kellett megjavítania a sivatag közepén. Attól is tartott, hogy célba érve sem érnek véget a viszontagságok, mert esetleg nem engedik majd be Mekka városába. A szigorú szaúdi törvények szerint minden 45 év alatti nőnek vízumra van szüksége, és ahhoz, hogy a mekkai zarándoklatot elvégezze, hozzá közel álló férfi rokon kísérőre, azaz mahramra. Haba nem a zarándoklat idejében érkezett, ennek ellenére félt, hogy fel fogják tartóztatni. Végül nem ez történt, hanem gond nélkül megérkezett Mekkába, ahol találkozott a bátyjával, akivel együtt végezték el az umrát (az umra az úgynevezett kis zarándoklat, amit az előírt zarándoklati időn kívül végeznek, és nem tartalmazza a nagy zarándoklat, a hadzs minden elemét.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muszlimutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr1015482160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása