Muszlim Utazó

helyek, utak, emberek

Hogyan törjünk böjtöt? Datolyás tejturmixszal!
tippek weboldalakról

Lehet, hogy még korai, de ma elkezdtem hangolódni a ramadánra. Nem pont a spirituális részével, de mikor elmostam otthon a robotgépemet, eszembe jutott, milyen jó tejturmixokat csináltam tavaly, mikor azzal küszködtem, mennyire nem szeretek nyers tejet inni a datolya mellé. A problémát egy ideig úgy oldottam meg, hogy kihagytam a tejet, de aztán egy reggel bedobtam a maradék néhány szem datolyát a szokásos banánturmixom mellé, és megváltozott a világ.

A datolya egyébként fantasztikusan tápláló gyümölcs, amit a Korán több mint húsz helyen említ. A muszlimok a prófétai hagyomány szerint ezzel törik meg a böjtöt, és más alkalomból is használják, például egyes vidékeken az újszülött száját dörzsölik be vele nem is annyira vallási előírásként, mint inkább népi hagyományként.

De mitől annyira tápláló a datolya? Először is tele van cukorral, olyan fontos elemekkel, mint például kálium, magnézium és vas, növényi rostokkal és tápanyagokkal, a friss gyümölcs pedig C-vitaminnal is. Kis mennyiségben fehérje és zsír is található benne. Ráadásul a datolyát, különösen ha friss, hamar megemészti az emberi szervezet, így egy hosszú böjti nap után tökéletesen alkalmas arra, hogy visszaállítsa a szervezet vércukorszintjét. 

A datolya nemcsak a Közel-Keleten elterjedt, de Közép- és Észak-Afrikában, valamint Délkelet-Ázsiában is. Csak Arábiában több mint negyven különböző fajtáját ismerjük, és sok arab területen nemcsak emberi fogyasztásra termesztik, de tevéket, lovakat és kutyákat is etetnek vele. 

Mohamed próféta a hagyomány szerint friss datolyával törte meg a böjtöt, és azt javasolta, hogy ha ez nincsen, akkor a muszlimok egyenek száraz datolyát. Ha az sincs, akkor igyanak néhány korty vizet, mikor lejár a böjtölés kötelező ideje.

De mi a helyzet a tejjel? Keresgéltem tejivásra vonatkozó hadíszokat is, és megtudtam, hogy Mohamed próféta ivott tejet, sőt, saját kezűleg fejte meg a kecskét. Azt javasolta, hogy tejivás után öblítsük ki a szánkat, mert a tej zsíradékot tartalmaz. Azt is mondta, hogy a talbina (mézes-árpás tejital) könnyebbséget jelent a betegnek. Azonban nem találtam olyan hadíszt, ami kifejezetten arra vonatkozna, hogy a böjtöt tejjel törjük meg. Ha ti esetleg ismertek ilyet, kommenteljétek ide!

Ennek ellenére elterjedt szokás, hogy a muszlimok a böjti nap végén datolyával, tejjel és vízzel kezdik az étkezést, sőt, sokan szunnaként tanítják ezt. A tej pedig annyiból remek ötlet, hogy tápláló, és védi a gyomrot a savas hatásoktól. De - nem tudom, ti hogy vagytok vele - én szinte soha nem iszom tejet magában, elsősorban azért, mert nem szeretem a bolti tej mellékízét. Ha lehet, veszek termelői tejet, ami összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a bolti, de egyrészt erre nem mindig van időm és lehetőségem, másrészt még így sem válik a kedvencemmé a pohár nyers tej. Datolya mellett különösen émelyítő, egyszerűen nem tudom megszokni.

Viszont nagyon szeretem a különböző gyümölcsös tejitalokat, a kakaót, a tejeskávét és különösen a tejturmixokat. Ezért nem is értem, hogy miért nem jöttem rá rögtön arra a nagyon egyszerű dologra, hogy összemixelem a tejet a datolyával, és a reggeli turmixot ramadán ideje alatt este iszom meg. Hogy mit adok még hozzá a különlegesen finom italhoz, annak csak a fantázia szab határt, én mindenesetre kipróbáltam már mézzel és gyömbérrel is. És idén tobzódni fogok a csokis, mandulás, banános változatokban. Itt is van néhány nagyon jó kis recept kezdetnek.. És a legjobb, hogy mindegyik egy perc alatt elkészíthető!

 

Egyszerű datolyaturmix

Ritkán lehet olyan receptet olvasni, ami az összetevők felsorolása után csupán hat szóból áll, már csak ezért is érdemes az Aboutislam  ötletével kezdeni. Ezt a portált amúgy is szeretem, mert tele van jobbnál jobb, igazán aktuális, sokszor a mi európai életmódunkhoz szabott cikkel és kérdéssel. Azt ugyan zavaró, hogy nem tüntetik fel, ki a kiadó és a felelős szerkesztő - csupán a cikkek és fatvák szerzőit ismerhetjük név szerint - de ez egy datolyaturmixnál talán még nem húsbavágó kérdés. Tehát itt van az első recept:

Hozzávalók:
  • egy fél pohárnyi datolya
  • egy pohár tej
  • 2 evőkanál tejszín
  • 2 evőkanál méz (izlés szerint)

Magozd ki a datolyát, a hozzávalókat tedd a turmixba és keverd össze.

dateshake_feat.jpg

Pisztáciás-datolyás tejturmix (Wild and Hungry)

A Wild and Hungry című blogot nagyon szeretem, mert rendkívül sok édességet és egyéb szuper ételt lehet az itt írtak alapján nagyon egyszerűen elkészíteni, én meg nem szeretek sok időt főzéssel tölteni. Ráadásul sok-sok utazásos történet is van benne, mi kellhet ennél több... Úgy tűnik, az írója Londonban élő muszlim, akitől néha olyan érdekességeket is meg lehet tudni, hogy merre van a brit fővárosban autentikus halal koreai étterem. Korábban Your SunnySide Up néven blogolt, ez a brand található a fotóira írva is, amit ezúton is köszönünk szépen.Tőle származik ez alábbi remek recept, az ideális turmix ramadánra:

date-and-pistachio-milkshake-3-1024x683.jpg

És miért is jó ramadánkor pisztáciás-datolyás tejturmixot készíteni? A recept íróját, ismeretlen nevű bloggerünket idézem: "mert csak három hozzávalóra van szükséged és három percbe telik elkészíteni nulla erőfeszítéssel. Természetesen édes, frissítő és laktató, és nagyon szerethető, hogy az összetevők - a sima, krémes tejben a durva pisztáciadarabok - teljesen különböző állagúak."

Hozzávalók egy főre:
  • egy pohár tej
  • fél pohár datolya
  • fél pohár nem sózott pisztácia

Nézd meg jól a pisztáciát vásárláskor, nehogy sózott legyen. Lehetőleg héjatlant vegyél, így sok kellemetlenségtől megkíméled magadat. Vágd durva darabokra a pisztáciát és a datolyát. Tedd a hozzávalókat a turmixba, és közel egy percre kapcsold be a gépet. Ízlés szerint változtathatod az arányokat: ha folyékonyabb italt szeretnél, adjál hozzá több tejet, ha édesebb italra vágysz, tegyél bele több datolyát! Töltsd ki poharakba, fohászkodj és törd meg a böjtöt :)

Megjegyzés: erősen gyanakszom, hogy a sós pisztácia még jobb, mert az egész napos böjtölés után nemcsak a cukor, de a só pótlására is nagy szükség van. A datolya édes íze pedig úgyis elveszi a sós ízt. Ha kipróbáltam, beszámolok majd az eredményről!

 

Mandulás-datolyás tejital babáknak és mamáknak

A következő receptet a Babyshop oldalán találtam. Ez a vállalkozás Bahrainban indult, itt nyitották meg 1973-ban az első Babyshop-üzletet. Ma már közel 240 bolttal rendelkezik a hálózat, ami 16 közel-keleti és afrikai oldal országában árul bébiruhákat és bébibútorokat. A weboldalukon játékok mellett babáknak szóló receptek is találhatók angol és arab nyelven. Ez pedig jól jöhet azoknak is, akik nem feltétlenül a meglehetősen drágának tűnő weboldalon vásárolják meg a gyerekszoba berendezését, viszont arab családjuk van, akiknek kedvezni szeretnének a böjttörés idején.

1_2.png

Hozzávalók egy főre:
  • 10-12 kimagozott és apróra vágott datolya
  • 6-8 meghámozott mandulaszem
  • negyed csésze forró tej
  • háromnegyed csésze hideg tej

A meghámozott mandulát és a datolyát áztassátok 30 percig a forró tejbe. Utána turmixoljátok össze. Végül adjátok hozzá a hideg tejet, és keverjétek, amíg tökéletesen sima lesz. Adjatok egy pohárral magatoknak és a babátoknak:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muszlimutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr3015487516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása