Muszlim Utazó

helyek, utak, emberek

Portré: Mustafa al-Zarqa
(1904-1999)

shaykh_mustafa_al-zarqa_1.jpg

 Mustafa Ahmad al-Zarqa tudós családban született 1904-ben Aleppóban. Édesapja, Sheikh Ahmad al-Zarqa neves vallástudós, volt, nagyapja, Sheikh Mohammad al-Zarqát pedig a 19. század legnevesebb fiqh-tudósai között tartották számon. Így nem csoda, ha a fiatal Zarqa már ifjú korában különös tehetséget mutatott az iszlám tudományok terén. Később őt a 20. század tíz legnevesebb tudósa között tartották számon.

Fiatal korában vegyes oktatást kapott, mivel francia és hagyományos iszlám iskolába is járt. A damaszkuszi egyetemen jogtudományból és irodalomból szerzett diplomát. Tíz évig ügyvédként dolgozott, így közel került az emberek mindennapi problémáihoz. 1944-től ugyanezen az egyetemen oktatott polgárjogot és hadísztudományt egészen 1966-os nyugdíjazásáig.

Al-Madkhal Al-Fiqhi Al-Aam című nagy háromkötetes műve (Összehasonlító bevezetés az iszlám jogba) az egyetemi oktatás alapjává vált, és hidat vert a modern tudományok és a hagyományos iszlám tudomány között.
Mindezzel párhuzamosan részt vett a Szíria függetlenségéért és a gyarmatosítás végéért folyó poltikai mozgalmakban. Tagja volt a Hazafias Blokknak, majd az abból kiváló Hazafias pártnak, egészen 1958-ig, amikor is Egyiptom és Szíria egyesülése kapcsán Nasser betiltatta a politikai pártokat. Mindvégig olyan csoportokban politizált, amik az iszlám értékeit vallották magukénak, és arra törekedett, hogy ilyen módon a kormányhatalmak is közel maradjanak ehhez.
1947 és 61 között valahányszor választások voltak, ő a parlamentbe került. Többször volt kormányon mint vallásügyi és igazságügyminiszter. fontos szerepet játszott Szíria polgárjogi és családjogi irányelveinek formálásában, és arra törekedett, hogy az utóbbi teljesen az iszlám szerinti legyen, és az előbbi is, amennyire lehetséges.
A professzor munkásságát a teljes iszlám világ elismerte. Évekig volt tagja az Iszlám Fiqh Tanácsnak Mekkában, és a medinai egyetem tanácsának. King Faisal Nemzetközi Díjat kapott, majd az ugyanezt a díjat kiosztó bizottság tagja lett.
Gondos és független gondolkodásmódjának köszönhetően korának úttörő tudósává vált, aki rengeteg fatvát és szabályt alkotott, és közben gyakran nézeteltérése támadt a mekkai Iszlám Fiqh Tanács többi tagjával, sőt, sokszor kisebbségben is maradt. De az érvelése alapjául mindig a Korán és a Szunna szolgált, és minden kérdést a legkörültekintőbb részletekkel, gondosan és aprólékosan vizsgált meg. Más tudósok gyakran csak jóval később ébredtek rá a tanításai igazságára.
Az egyik legelső tudós volt, aki azt tanította, hogy ha muszlimok kamatot kapnak a bankban tartott pénzükre, akkor azt nem szabad a bankban hagyni, hanem a közösség javára kell fordítani. Érvelése szerint a másik három lehetőséget - a bankban hagyni, megsemmisíteni vagy saját javunkra fordítani - az iszlám nem igazolja. Mára ez a tanítása széles körben elterjedt az iszlám világban.
Al-Zarqa az egyik első, ha nem a legelső olyan tudós volt, aki kimondta, hogy a biztosítás megengedett az iszlámban. Emiatt kezdetben konfliktusba keveredett az Iszlám Fiqh Tanáccsal, de később egyre több tudós követte a nézeteit. Egy másik kérdés is mutatta, menniyre függetlenül gondolkodik: kimondta, hogy az ihram állapota Dzseddában kezdődik azok számára, akik levegőben vagy vízen keresztül utaznak umrára vagy zarándoklatra.
A nagy tudós és sikeres politikus a hétköznapi emberekhez is közel állt. Mecsetekben tanított, és a emberek mindennapi problémáira próbált választ találni a fikq, a közgazdasági és poltikai tudományok segítségével.
Mustafa Al-Zarqa 1999. július 3-án halt meg Riyadhban. Két felesége és két fia korábban hunyt el. Anas nevű fia élte túl, aki neves közgazdász és a jeddai egyetem közgazdász professzora volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://muszlimutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr9015316070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása