Muszlim Utazó

helyek, utak, emberek

Portré: Mouhanad Khorchide
(1971- )

topmeldung-uni-muenster-peter-grewer.jpg

Ausztriai szociológus és iszlám vallástudós. Palesztin szülők gyermekeként Szaúd-Arábiában nőtt fel, és a szülei innen vándoroltak Ausztriába, amikor 18 éves volt. Hamar állampolgárságot kapott, Bécsben szociológiát tanult, Bejrútban iszlám tudományt. Majd a bécsi egyetemen kezdett tanítani, és ezzel párhuzamos egy mecset imámja is lett ugyanitt. 2010-ben nevezték ki a münsteri egyetem professzorává az Iszlám Tudományok Központjában.
Tanításainak központi alapelve szerint az iszlám alapja a könyörületesség, és nem a vak engedelmesség vagy a hagyományok követése, még kevésbé az erőszak. Megközelítésében a valódi iszlám nem áll ellentmondásban az európai humanizmus értékeivel.
"Az iszlám könyörületesség" című könyve arabul és németül jelent meg, de e-book formájában angolul is elérhető. Isten viszonyát az emberekhez alapvetően szerető viszonyként állítja be, amivel sokkolta azokat a hívőket, akik számára ennek a viszonynak az alapja az istenfélelem.
Véleménye szerint a Koránt 7. századi szövegként kell értelmezni, és nem lehet az erkölcsi tanításait mechanikusan ráhúzni a 21. századi viszonyokra. A Koránhoz és a hadíszokhoz a történelmi-kritikai tudomány módszereivel lehet közelíteni. Mindez az iszlám jobb megértését segíti, és nem kompromittálja az eredeti üzenetet.
Ez a megközelítése a nemzetközi figyelem középpontjába állította. Írt róla a New York Times, és muszlim országokból számos delegáció utazott Münsterbe, hogy teológiai értelmezéséből okuljanak. "Nem neked van szükséged ránk, hanem nekünk rád. Mert új kérdéseket teszel fel, és új válaszokat találsz rá" - mondták kairói vallástudósok a látogatás alkalmával. Felkereste őt a német kancellár is, valamint 2016-ban Münsterben Ahmed Al-Thayeb, az egyiptomi al-Azhar egyetem imámja - akit sokan a szunni muszlimok első számú tekintélyeként tartanak számon -, hogy konzultáljon vele.
A nagy németországi muszlim közösségek elutasítják a tanításait, illetve sokszor konfliktusba kerülnek vele. Mivel fundamentalista közösségektől halálfenyegetést is kapott, rendőri védelem alatt áll.
Korchide a liberális muszlimok és nem muszlimok németországi Muszlim Fórumának egyik alapítója.

A bejegyzés trackback címe:

https://muszlimutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr3815318270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása